Czytasz posty wyszukane dla zapytania: Golonka gotowana





Temat: McDonald - smacznego, na zdrowie!

Użytkownik "GABi"


Dla mnie Wigilia z mięsem to jakaś lipa i wcale nie dlatego, ze kiedyś
kościół tak przykazał.
Po prostu lubię ten dzień, tę specyficzna atmosferę i specyficzne
jedzenie, w skład którego nie wchodzi mięso.

I znam wielu ateistów, ktorzy szczaja na tradycje koscielne, jednak
szanują inne tradycje i nie wyobrazaja sobie w wigilie uszek z miesem  :)


-----------------------
A wiesz, jak pięknie, w roztaczających się zapachach choinki i pasty do
podłóg na terpentynie, wkomponowuje się zapach golonki gotowanej w kapuście?

Pozdrawiam
Darek

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: McDonald - smacznego, na zdrowie!
Darek S. pisze:


A wiesz, jak pięknie, w roztaczających się zapachach choinki i pasty do
podłóg na terpentynie, wkomponowuje się zapach golonki gotowanej w
kapuście?


Wiem!
Ale kapusta ( bigos) to jedzenie na drugi dzień świąt:)

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: milosnikom golonki i Kuchni Polskiej.


Cytuje za jedynie sluszna Kuchnia Polska z roku 1968: golonka gotowana
peklowana.


[ciach opisy pysznosci]

To sie nadaje na pl.soc.sadyzm.golonka. Ojejku! 0 8 rano na
pusty zolodek takie cos czytac!
Niech ci mewa zrobi kupe na swiezo umyte auto ....
tzn. pietnuje ;-))))

marian "homo gastronomicus" kus

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: milosnikom golonki i Kuchni Polskiej.

Cytuje za jedynie sluszna Kuchnia Polska z roku 1968: golonka gotowana
peklowana.


ja proponuje goloneczke na piwku
duza golonka ok 1 kg, 0,5 l piwa Zywiec, sol pieprz, Planta - 1/3 kostki

golonke umys i natrzeć sola i pieprzem
wlozyc do naczynia - najlepiej zaroodpornego z pokrywka. Do naczynia wlozyc
tluszcz - najlepiej planta i dodac ok 150 ml piwa - najlepiej jasny pelny
Zywiec.
I do piekarnika - temp 250 st C
Mniej więcej co 20 min obrucic golonke i dodac kolejna ilosc piwa.  Po
godzine najlepiej postawić golonke "pionowo" tak aby tluszcz wyplywal spod
skorki cały czas podlewając piwkiem
Piec min 1.5 godz.

Potem juz tylko spozycie - smak skorki to niesamowite przezycie

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: milosnikom golonki i Kuchni Polskiej.

Marian Ku$ <marian.@idea.net.pl wrote:

Cytuje za jedynie sluszna Kuchnia Polska z roku 1968: golonka gotowana
peklowana.
[ciach opisy pysznosci]
To sie nadaje na pl.soc.sadyzm.golonka. Ojejku! 0 8 rano na
pusty zolodek takie cos czytac!


A ja miałem na śniadanie zrobic sobie kanapki... Jednak chyba skończy się na
czymś bardziej wyrafinowanym.... ;-

Niech ci mewa zrobi kupe na swiezo umyte auto ....
tzn. pietnuje ;-))))


To znaczy na Mercedesa??? ;-

Zwierzak we wrednym nastroju... ;-

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: menu na wesele
ROSOŁ Z MAKARONEM
po 5 kawałkow miesa na osobe:
KOTLET PO UŁANSKU
SCHABOWY PANIEROWANY
MIESZKI Z NADZIENIEM
ROLADA WOŁOWA
KARKÓWKA
MEDALION Z INDYKA
CIELĘCINA Z SOSEM GRZYBOWYM
UDKO Z KACZKI
KAWA
DESER LODOWY
SCHAB Z KREMEM CHRZANOWYM
SCHAB FASZEROWANY
GALANTYNA DROBIOWA
GALACIKI DROBIOWE
POLEĘDWICZKI WIEPRZOWE
KLOPSIKI W ZALEWIE OCTOWEJ
SANDACZ NADZIEWANY
RYBA PO GRECKU
TATAR
OZORKI W GALARECIE
GOLONKA GOTOWANA
SZASZŁYKI
UDKO Z KURCZAKA
KROKIETY PO STAROPOLSKU
KAPUSTA BIAŁA ZASMAZANA
FRYTKI
HERBATA
ZIEMNIAKI
KLUSKI AKSAMITKI
WARZYWA GOTOWANE
BURACZKI
ZESTAW SUROWEK
SAŁATKA GRECKA
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA
SAŁATKA BROKUŁOWA
PIECZYWO
MASŁO
CHRZAN
MUSZTARDA
KETCHUP
BARSZCZ
FLAKI
GULASZOWA
udziec jagniecy
woda gazowana i niegazowana
owoce- banany, winogrona czarne i białe,obrane i pokrojone cytrusy oraz ananasy
124 zł i bedziemy tam pewnie domawiacć alkohole po cenach hurtowych.
ciasta i tort zamówilismy osobno- koszt około 800/900 zł. Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Dlaczego nie mogę się objadać i nie tyć????!!!!
qw994 napisała:

> Piwo z sałatą??? Piwo tylko i wyłącznie z chipsami albo golonką wchodzi :)
No,
> ewentualnie kiełbasą z ogniska :)

Żeby Cię pocieszyć - golonka gotowana wcale nie tuczy na potęgę, a jest syta -
i wcale nie trzeba z niej rezygnować, jeśli lubisz.
Piwo niestety odpada - pomimo, ze kalorii ma mniej - więcej tyle, co mleko
pełnotłuste (czyli nie tak znowu dużo), to ma straszny indeks glikemiczny
(podobnie, jak np. gotowana pszenica) i nie jest wskazane :(
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: B.pilne-golonka

Golonka gotowana i opiekana z kminkiem

Składniki:

1 średniej wielkości golonka
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
30 g smalcu,
szczypta kminku,
sól.


Oczyszczoną i dobrze wymytą golonkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
pokrojonego czosnku i jednej cebuli. Ugotowanej golonkę należy naciąć skórę w
dość dużą i głęboką kratkę, aby się mięso dobrze upiekło. Następnie golonkę
wkładamy do wysmarowanego smalcem rondla, solimy, posypujemy kminkiem i na
wierzch kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Polewany golonkę po wierzchu
roztopionym smalcem, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w
temperaturze 2500C przez 15 minut następnie przez 30 minut pieczemy w odkrytym
rondlu, cały czas podlewając sosem z pieczonej golonki i obracając ją.
Pieczenie kończymy gdy golonka ma brązową i chrupiącą skórkę. Serwować z
zasmażaną kiszoną kapustą, kiszoną papryką (z różnymi rodzajami papryki) i
obsmażanymi ziemniakami.



Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: golonka
u nas furore robi golonka gotowana pod kwaszona kapusta - zalewa sie golonke, cala cebule, 4 ziela
angielskie, 2 liscie laurowe i pol lyzeczki soli i gotuje powoli 2 godziny. potem sie przecedza, golonke i
wywar z powrotem do garnka i na to kladzie sie 23 dkg kapusty kwaszonej i gotuje 25 minut. to
proporcje na 1 jedna golonke, wiec jesli masz dwie, to podwajasz ilosc skladnikow etc. pycha z
ziemniakami, pycha z chlebem, danie jesienne ;) Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Szukam dwoch srodkow...Pomocy !
Zielsko zbierane rano po rosie, to czar miłosny magiczny [szkoła Winińki]
Rudka, Rudzik, to Rudzik[oczko bursztynowe]
A Gingi niech się nie boi. Spoko.
Testy są proste, bo ja je robiłem.
Punkt pierwszy, czy;
Zero dodać zero równa się zero, czy trzy?
Drugi.
Co mężusiek najbardziej lubi?
- golonkę gotowaną i zapiekaną plus trzy browary?
- czy leguminę z kaszki mannej na gęsto z sokiem malinowym
i do popicia cieniutki kompocik z czereśni?

Tak więc Gingik, test pestka. Ale nie lekceważ Rudzika. Z racji racji pewnych
racji, pewne radje moga przewazyć na racje Rudki.
Bo wiem, ze ciągle ma coś w zanadrzu. I bez tego zanadrza nigdzie się ni
rusza.
:))))))))))))))

Ale starczy chyba zabawy.
Nocki Gingi i Rudzik.




Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Obiadek V
Ja używam świezego imbiru do imbirowego rosolku /patrz wyżej/, do roznych
sałatek, wyciskam na zawartość "zgrzewek" /tak nazywam tosty/, i dziwactwo
pewnie - wrzucam plasterek do herbaty, a takze do piwa /podobno profanacja tego
napoju/.
Dziś na obiadek:
kapusta zasmazana i golonka gotowana.
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Jadę rowerem...
peleton był jednoosobowy. Byłam najlepsza w swojej kategorii wiekowej i w
sprzęcie . Rano przejechałam tylko 23 km , bo wieczorem jestem potrzebna do
pilnowania wnuków. Dostałam "polecenie " skorzystania z PKP.Jedzonko to w
przydrożnych sklepach , dobra gęsta śmietana , wędliny, w barach -gotowana
golonka , boczek z musztardą itp. Jeśli wprosiłam się na nocleg do przypadkowych
ludzi ,to najprawdopodobniej łatwość nawiązywania kontaktów powodowała , że
szczerze zapraszali na posiłek wieczorny , a po pogaduszkach do północy
rozstawaliśmy się jak starzy znajomi , z wymianą telefonów, adresów, i z wałówką
na drogę
Spełniam co roku swoje marzenia z młodości - być przez chwilę kloszardem i nic
nie musieć aga Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: ziolka na obniżenie cukru
zmień radykalnie dietę .Z roślinek maliny, jagody , truskawki , kiszona kapusta
, kwaszone ogórki , do tego golonka /gotowana, wędzona/ tłuste żółte sery niech
robią za kromkę chleba i na to masło / 82%/boczek , karkówka. Zero węglowodanów
/ nic z mąki/dużo białego sera i jaj .
To nie żarty ,spada waga, cukier , ustępują choroby .Wejdź na dieta optymalna Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: pizzeria 108 - brak kultury u obsługującej
Pizzeria 108 na lisincu. Wystarczy wejsc na zaplecze choc raz by zobaczyc jaki
tam jest syf. Smrod brod i ubustwo. Obsluga,rzeczywiscie dosc prymitywna,choc
jedna mala laska z duzym biustem jest ok ;)
Pizza nie jeste rozkrecana jak w normalnych pizzeriach tylko rozwalkowywana.
Mnie ona niesmakuje. Dodatkowo ten oblesny starszy gosciu przy kosci ktory je
robi. Porazka. Wszystko jest robione najtanszym kosztem. Pizza z szynka? Nie
licz na nia. Ta " szynka " to golonka gotowana o.O Moglbym jeszcze tak duzo
minusow wymieniac ktory eliminuje ta pizzerie z jakichkolwiek ocen. DNO jeszcze
raz DNO! Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Miesiąc Dobroci dla Zwierząt - 2006
peteen napisał:

> zaraz jadę do zakopca na szszłyki jagnięce
> na niedziele planuję opiekaną golonkę, gotowaną uprzednio w piwie
>
> chciwie się nawpieprzam i jeszcze z moja kotka podzielę, ona tez się
> nawpieprza...

sama poezja;)



Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Wątek Poparcia Dla Przysmaków Warzywnych
schabowy, najlepiej z kością,panierowany, karkówka w marynacie staropolskiej,
żeberka ( ale nie becowane miodem ), golonka gotowana w warzywach, a później
opiekana, gulasz prawdziwy ( ze trzy rodzaje papryki, w tym na ostro ), stek (
jak dla mnie well done )
i do tego wszystkiego, rzecz jasna, warzywa

czy jesteśmy kwita ?
:))) Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Wątek Poparcia Dla Przysmaków Warzywnych
Gość portalu: peteen napisał(a):

> schabowy, najlepiej z kością,panierowany, karkówka w marynacie staropolskiej,
> żeberka ( ale nie becowane miodem ), golonka gotowana w warzywach, a później
> opiekana, gulasz prawdziwy ( ze trzy rodzaje papryki, w tym na ostro ), stek (
> jak dla mnie well done )
> i do tego wszystkiego, rzecz jasna, warzywa
>
O razy, opchniesz to wszystko na raz?! Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: parzę kawę
no to nieźle narozrabiałeś Aleks hihihi :-)
Pochwalcie się tego typu rekordami, jeśli tego typu rekordy macie na swoich
kontach.
Ja mam sporo różnych tego typu "grzechów" jak np. gotowane jajka, które
z garnka uciekły na sufit, ale to drobiazg w porównaniu z tym gdy gotowana
golonka "ściekała" z kuchennych ścian i wszystkiego co tam wówczas było.
A jaki smród! Mówię Wam okropieństwo. Wierzcie mi na słowo bez własnego
doświadczenia w myśl postawy "nie uwierzę, póki nie dotknę" ehehehe ;-)
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: milosnikom golonki i Kuchni Polskiej.

Cytuje za jedynie sluszna Kuchnia Polska z roku 1968: golonka gotowana
peklowana.

Sklad: 1.4-1.6 kg golonki, 20 dkg wloszczyzny bez kapusty, zalewa do
peklowania.

Golonke, o ile trzeba, opalic, oskrobac, dokladnie oplukac, zapeklowac
(p. Szynka wieprzowa peklowana gotowana). Wyjac z zalewy, oczyscyc z
przypraw, oplukac, zalac wrzaca woda i gotowac powoli do miekkosci. Gdyby
rosol byl za slony, odlac czesc plynu i dolac wrzacej wody. Gdy mieso jest
prawie miekkie, wlozyc oczyszczone, oplukane warzywa i dogotowac. Mieso
odcedzic, ulozyc w calosci na ogrzanym polmisku. Podawac bardzo gorace z
grochem puree, chranem z octem. W taki sam sposob gotuje sie kark,
zeberka, glowizne peklowana, ptore po ugotowaniu podawac pokrajane, z
dodatkami jak do golonki.

No i uzupelnienia: zalewa do peklowania: 15-20 dkg soli, 1 dkg saletry, 1
dkg cukru, 1 dkg kolendra, 3-4 gozdziki, 15 ziaren pieprzu, 15 ziaren
ziela angielskiego, 5 listkow bobkowych, 2-3 zabki czosnku, 2 1/2 litra
wody. Zmiazdzyc przyprawy, wymieszac z sola, cukrem, saletra, podzielic na
2 czesci (w lecie cukru nie dawac), polowe mieszaniny wetrzec starannie w
powierzchnie miesa. Zagotowac 2.5 litra wody, schlodzic, zamieszac z sola
i przyprawami, zalac zalewa mieso. Mieso przeniesc do chlodnego
pomieszczenia (4-8 stopni), peklowac ok. 3 tygodni przewracajac co 2-3
dni.

Puree z grochu: 40 dkg grochu, 5 dkg cebuli, 5 dkg sloniny lub boczku,
sol. Groch przebrac, oplukac, namoczyc w przegotowanej i ostudzonej
wodzie. Nastepnego dnia ugotowac w tej samej wodzie. Gdy groch jest
miekki, osolic, odcedzic, przetrzec przez sito lub przepuscic przez
maszynke. Groch podgrzac, wylozyc na salaterke, okrasic topiona slonina ze
zrumieniona cebula.

Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: no i stalo sie - puree z grochu ;(((
znakomity dodatek do golonki (gotowanej)!!!!!!!
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Dania na zimowe paskudne wichury, śnieżyce i mrozy
Zrazy zwijane i kasza gryczna na sypko,no i buraczki zasmażane.Albo
golonka gotowana w piwie,na kapuście z grochem i do tego grzane z
korzeniami i miodem piwo Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: peklowanie golonki
golonka gotowana jest ładniejsza, jeżeli
przedtem była zapeklowana. Jest taka różowiutka jak świnka ;)
Ja wolę golonkę gotowaną bardziej niż pieczoną (po bawarsku). Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: jaka jest lepsza golonka?I ktory przepis lepszy???
Golonka gotowana w:
- kapuście kiszonej jak kapuśniak, też z cebulą. Swoisty, pikantnejszy smak.
- piwie. Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: chora wątroba na obiedzie - pomocy
I niech ma, a co! Jak ma go boleć, niech wie od czego.
***
Z drugiej strony - gotowana golonka nie powinna zaskodzić - to przecież kruche,
delikatne, chude mięso - a jak się odejmie skórę, to rzeczywiście zero
tłuszczu...
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Co do golonki?
Co do golonki?
Podpowiedzcie mi prosze co podać do golonki gotowanej podawanej na ciepło?
Chodzi mi o sos. Chrzan musztarda to wiem. Ale moze jest jakich sos specjalny
do niej?
MiM Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Stoliczku nakryj się!
Gotowana golonka, warzywka z gotowania, sos chrzanowy, piure z grochu i karafka
zmrożonej gorzałki.
Chyba nie będę czekał na stoliczek i sam sobie zrobię:0)
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: tematy dyskusji-spontaniczne checi&niecheci
nie mam tak przemyslanego klucza jak tutaj się przejawia
to jak z piciem muszą byc fajne osoby i pretekst ;)))
a jak nie pozostaje pisanie do lustra jak alkoholik

i w sumie to włączam się w dykusję gdy
- sam ją wywołałem olsniony przez moment czymś co potem zgasło i w sumie
najchętniej zbaczam z tematu rozmowy
- mam minimum wiedzy niezbędnej do zrozumienia tematu lub temat jest tak głupi
że aż żal w niego nie wdepnać
- gdy występuja w nim aktywne jednostki które nie są skupione na swoich jeno
wysmugiwankach klawiaturowych a węszą dalej niż mają nos.
- gdy coś wewnętrznego pcha mnie i mówi mi że STARY ZAKASUJ ICH... oczywiście
potem tego czegoś wewnętrznego nie ma jak taki jeden z drugm systematycznie
mnie punktuje ze zostaje mi samo przekonanie golutkie jak gotowana golonka
- nie lubie schematów zachowiań i swoich i innych i jak cos jest co wystaje
poza utarte formy z chęcia tam wybiegam z piętami w pachwinach. (na pewnym moim
ulubionym forum muzycznym np nie powinno sie wypowiadac jak sie nie zna tytułów
kawałków lub pełnej dyskografii)
wchodze tez gdy zawiązuje sie pewna nic porozumienia taka niepisana z kilkoma
uczestnikami tejże dyskusji. takie mruganie okiem i hihihi z parskaniem.
natomiast jak pisze brajn sam temat to za mało aby zawrzało

natomiast nie wchodzę gdy
sytuacja mi mówi ze to bez sensu się klikać z ludzmi którzy i tak czytaja i
komentują w sumie tylko siebie
poza tym nie maja otwartego głowiszcza i starają siesprowadzic wiele faktów do
wspólnego mianownika który jest jedynie fakt ich zauważenia w jednym czasie
gdy nie chce mi sie wygłupiać
i gdy po prostu
któzy są mega poważni i dyskusja jest prowadzona jakby naprawdę
no i staram sie nie wchodzic wtedy gdy mam paplociagi. wtedy bywam mega
niejasny i niespójny i zaczynam przeczyć zaprzeczeniom biernym w formacie
przysłówkowym...
ups Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Uchylania garnków ciąg dalszy....
Golonka. Gotowana, a potem grillowana i polewana piwkiem. Naprawde.
Wyszla palce lizac. Na zagryche rarytas poloni na calym swiecie czyli polskie
ogorki kiszone "made in Canada". Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Wstrętni zwyrodnialcy
ukarać zwyrodnialców...
i to surowo!

ps. ale od tego, czy ja wpieprzam golonkę gotowaną i zapiekaną, tudzież
glazurowane żeberka - wara wam...
Obejrzyj reszt wypowiedzi



Temat: Miesiąc Dobroci dla Zwierząt - 2006
uwilbiam zaspokajać swój chciwy apetyt...
zaraz jadę do zakopca na szszłyki jagnięce
na niedziele planuję opiekaną golonkę, gotowaną uprzednio w piwie

chciwie się nawpieprzam i jeszcze z moja kotka podzielę, ona tez się
nawpieprza...
Obejrzyj reszt wypowiedzi